Er du født i 1963 eller senere er pensjonsreglene for AFP endret. Ny offentlig AFP er ennå ikke vedtatt, men partene i arbeidslivet er blitt enige om prinsippene for en ny AFP-livsvarig.
Endringene i den nye ordningen gjenspeiler en overgang fra en mer fastlåst tidlig pensjonsordning til en fleksibel og livsvarig pensjonsløsning som gir mottakerne større valgfrihet og økonomisk trygghet.
De to største forskjellene for alle født i 1963 eller senere er:
- Varighet: Den største forskjellen er varigheten – tidligere var AFP en tidsbegrenset tidligpensjonsordning, nå er den en livsvarig pensjon.
- Inntekt: Nå er det mulig å jobbe uten at AFP blir redusert, noe som gir større fleksibilitet og insentiv til å fortsette i arbeidslivet.
AFP-Livsvarig nå (for de som er født i 1963 eller senere):
- Livsvarig pensjon: AFP er nå en livsvarig pensjonsordning, ikke bare en tidligpensjonsordning. Det betyr at AFP-livsvarig mottar du så lenge du lever.
- Fleksibelt uttak: Den kan tas ut i tillegg til alderspensjon fra offentlige tjenestepensjonsordninger og Nav.
- Ingen inntektsbegrensning: Man kan jobbe samtidig som man mottar AFP uten at pensjonen blir redusert.
- Bytte jobb: Det skal bli enklere å bytte jobb fra privat til offentlig sektor uten å tape retten til AFP.
- Uttak: Du kan ta ut pensjonen mellom 62 år og 70 år.
- Gradert: Du kan ikke ta den ut gradert; den kan kun tas ut i 100 %.
- Stansing av utbetaling: Du kan stanse utbetalingen, men da kan du ikke starte den opp igjen.
- Vilkår: Vilkårene må være oppfylt fra 62 år uavhengig av når du ønsker å ta den ut.
Vilkår som må være oppfylt ved 62 år:
- Du må ha vært i jobb hos en arbeidsgiver med AFP i minst 7 av de siste 9 årene ved fylte 62 år. Arbeidsforholdet som gir rett til AFP, må være ditt hovedarbeidsforhold og størrelsen på stillingen din må være på minst 20 prosent.
- Jobb hos arbeidsgiver i privat sektor med AFP kan telle med for å oppfylle kravet om 7 av 9 år.
- Du kan ikke ha hatt annen inntekt som er høyere enn den pensjonsgivende inntekten fra arbeidsgiver med tariffavtale om AFP i 7 av de siste 9 årene.
- Du kan ikke motta pensjon, ventelønn eller annen ytelse uten motsvarende arbeidsplikt i de siste tre årene før fylte 62 år, hvis den årlige verdien av disse ytelsene er større enn 1,5 G (unntatt uføretrygd fra NAV eller uførepensjon fra privat eller offentlig tjenestepensjonsordning).
- Du kan ikke motta uføretrygd fra Nav etter fylte 62 år.
Vilkår som må være oppfylt på uttakstidspunktet:
- Du må ha vært ansatt og reell arbeidstaker hos en arbeidsgiver med offentlig tjenestepensjon i de siste tre årene før du velger å ta ut pensjonen.
- Du må ha jobbet i minst 20 prosent av en full stilling. Har du flere stillinger, legges disse sammen.
- Det er tillatt med opptil 78 uker fravær som følge av sykdom/skade.
- Det er tillatt med opptil 26 uker fravær uten å være ansatt og reell arbeidstaker ved annen årsak til fraværet enn sykdom/skade, forutsatt at oppholdet ikke er på slutten eller begynnelsen av treårsperioden.
- Du kan påvisse vilkår få AFP livsvarig selv om du er permittert på uttakstidspunktet eller har vært permittert i de siste tre årene før uttakstidspunktet.
- Du må ha en årlig pensjonsgivende inntekt som utgjør minst 1 G på uttakstidspunktet. I året før du tar ut pensjon må årlig pensjonsgivende inntekt være høyere enn det gjennomsnittlige grunnbeløpet det året.
- Du kan ikke være eller ha vært mottaker av AFP fra privat sektor, tidlig alderspensjon fra den offentlige tjenestepensjonsordningen eller betinget tjenestepensjon.
- Du trenger ikke å ta ut alderspensjon fra Nav for å kunne ta ut AFP livsvarig.
Spesielt for deg som er født i 1963 til 1966:
Er du født i 1963–1966, men ikke oppfyller de ordinære vilkårene for AFP-livsvarig ved 62 år, kan du likevel få innvilget AFP.
Da må du:
- Ha en samlet tjenestetid som er minst ti år, og
- Ved 62 år ha vært ansatt i en virksomhet med offentlig AFP i henhold til følgende kvalifikasjonskrav:
- Årskull 1963: 3 av 5 siste år
- Årskull 1964: 4 av 6 siste år
- Årskull 1965: 5 av 7 siste år
- Årskull 1966: 6 av 8 siste år
Fyller du ikke vilkårene til uttak av AFP kan du få betinget tjenestepensjon
Du som ikke oppfyller kvalifikasjonskravene og ikke får AFP i offentlig eller privat sektor, kan få betinget tjenestepensjon. Dette er en tjenestepensjon som du skal kunne ta ut fra du er 62 år og vil bli utbetalt livsvarig.
- Du må ha minst et års medlemstid i den offentlige tjenestepensjonsordningen for å kunne få betinget tjenestepensjon.
- Du tjener opp betinget tjenestepensjon fra og med 2020 og frem til og med måneden du fyller 62 år.
- Den tjenes opp med 3 prosent av pensjonsgrunnlaget, som hovedsakelig er lønnen din, opp til 7,1 ganger folketrygdens grunnbeløp.
- Opptjeningen samles i en pensjonsbeholdning
- Den årlige pensjonsutbetalingen beregnes ved å dele pensjonsbeholdningen på folketrygdens delingstall på tidspunktet du tar den ut.
- Betinget tjenestepensjon kan tas ut fra 62 år.
- Pensjonen utbetales livsvarig og påvirkes ikke av arbeidsinntekt.
Slik beregnes AFP livsvarig
- Du tjener opp til AFP ved at det settes av 4,21 prosent av årlig inntekt opp til 7,1 G i en AFP-beholdning. Både pensjonsgivende inntekt fra offentlige og private stillinger regnes med.
- Du tjener opp til AFP fra fylte 13 år til og med året du fyller 61 år.
- Årlig AFP blir høyere hvis du venter med å ta den ut fram til du fyller 70 år. Venter du med å ta ut AFP til du for eksempel fyller 75 år, vil den likevel bli beregnet som om du tok den ut når du var 70 år.
- Årlig AFP beregnes ved å dele den oppsparte AFP-beholdningen på folketrygdens delingstall, på det tidspunktet du tar ut pensjonen.
I 50 åra? Husk å sjekke AFP-en viss du skal bytte jobb
Offentlig AFP har like strenge krav som i privat sektor, og jobbskifte fra AFP-bedrift til en uten kan føre til tap av AFP. Kravene inkluderer å ha vært ansatt i en AFP-virksomhet i syv av de i siste årene før du fyller 62 år. Å miste AFP-retten ved 62 år betyr permanent tap. Mange i offentlig sektor i 50-årene kan miste betydelige deler av sin alderspensjon uten AFP, og tapet avhenger av arbeidstid med AFP-bedriften.