Når skatteoppgjøret er klart, beregner TKP om du har fått for mye eller for lite utbetalt i pensjon. Det kaller vi et etteroppgjør. Etteroppgjøret foretas årlig.
Hvordan foregår etteroppgjøret?
Hvor mye du får ubetalt i uførepensjon fra TKP er basert på hva vi har fått opplyst at du forventet i inntekt ved siden av uførepensjon. Når skatteoppgjøret er klart får vi opplysninger fra Skatteetaten om hva din faktiske inntekt var.
I det årlige etteroppgjøret ser vi om du har fått utbetalt riktig pensjon eller ikke.
Har du fått for mye utbetalt pensjon, må du betale tilbake pensjon. Har du fått for lite, får du penger igjen. Da vil du få et brev fra oss. Får du ikke brev, har du fått riktig pensjon og alt er i orden.
For at du skal få riktig utbetalt pensjon i fremtiden, er det viktig at informasjonen vi har om deg er korrekt. Skjer det endringer i inntekten din, må du opplyse TKP om dette.
Hva er det som regnes som inntekt?
- All skattbar personinntekt, unntatt arbeidsavklaringspenger og uføretrygd fra Nav
- Omsorgslønn, fosterhjemsgodtgjørelse og næringsinntekt regnes også som inntekt
Inntekt som vi har holdt utenfor beregningen er
- Arbeidsinntekt vi har beregnet at du tjente opp før du fikk innvilget uførepensjon
- Arbeidsavklaringspenger og uføretrygd i folketrygden
- Foreldrepenger fra Nav som avløser arbeidsavklaringspenger
Har du mer inntekt som skal holdes utenfor etteroppgjøret? Du kan sjekke om en større del av inntekten skal holdes utenfor etteroppgjøret, enn det vi allerede har holdt utenfor. Det kan gi deg et bedre etteroppgjør.
Disse inntektene kan du kreve at TKP holder utenfor etteroppgjøret:
Inntekt som du tjente opp før du fikk innvilget uførepensjon fra oss, men som ble utbetalt i det året vi gjør etteroppgjør for
Dette gjelder også næringsinntekt.
Feriepenger som er opptjent av helt avsluttet arbeid eller virksomhet før uførepensjonen ble tatt ut (etterslepsinntekt)
Feriepenger av inntekt som du hadde samtidig med at du fikk uførepensjon fra TKP kan du ikke holde utenfor etteroppgjøret
Du kan rette opp etteroppgjøret ved å sende dokumentasjon på når inntekten var tjent opp. Det gjør du lettest ved å sende oss siste lønnslipp fra før du ble innvilget uførepensjon. Sender du annen dokumentasjon enn lønnslippen, er det viktig at dokumentasjonen viser hva du tjente før du ble innvilget uførepensjon. Hvis den økte inntekten skyldes et godt lønnsoppgjør? Du kan søke om å få lønnsøkningen med i inntektsgrensen din. Da unngår du å få redusert pensjon. Lønnsøkningen må være høyere enn den årlige reguleringen av grunnbeløpet for at den skal ha betydning for pensjonen din. Det må også være fra en stilling som gir rett på offentlig tjenestepensjon. Du søker om å få økt inntektsgrense ved å sende oss dokumentasjon på lønnsøkningen. Dette gjør du enklest ved å sende oss kopi av lønnslippene før og etter lønnsøkningen, slik at vi ser hvor stor økningen er.
Klage på vedtak/endring av nedbetalingsplan
Hvis du har mottatt brev med krav fra TKP, følger det også med et forslag til nedbetalingsplan for nevnte krav. Hvis du ønsker en annen nedbetalingsplan, eller du er uenig i vårt vedtak, kan du be oss se på saken på nytt.